O autorze
Blogerka, przewodniczka kulinarna, a przede wszystkim mama Tosi i Franka. Autorka kulinarnego bloga roku 2012 Crust & Dust. Lubi kawę, cynamon i ciasto drożdżowe. Najbardziej jednak lubi karmić innych.

Masło pierniczkowe

Coraz bliżej Święta Bożego Narodzenia, więc coraz więcej radości przed nami. Co roku staramy się przygotować przyjaciołom jakiś własnoręcznie wykonany smakołyk. To taki prezent, który woła "zobacz, jestem zrobiony specjalnie dla Ciebie". Masło pierniczkowe sprawdza się w tej roli idealnie, bo przecież Boże Narodzenie to najcudniej pachnące święta w roku. Do tego, można zrobić je z dziećmi, które w końcu mogą bezkarnie kruszyć ciasteczka.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
250 g kruchych pierniczków (spekuloos)
30 g masła
75 g mleka w proszku pełnotłustego
200 ml mleka



Do misy blendera wrzucamy połamane herbatniki. W rondelku zagotowujemy mleko z masłem i mlekiem w proszku. Połową gorącego mleka zalewamy herbatniki, czekamy 1 minutę, aż nasiąkną i blendujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy resztę mleka i chwilę mieszamy do połączenia składników. Dzięki temu, że nie wlewamy całego mleka od razu, masa nie pryska. Gotowe masło przekładamy do czystych słoiczków i przechowujemy w lodówce. Z podanych składników otrzymamy trzy 200 ml słoiczki masła pierniczkowego.
Trwa ładowanie komentarzy...